Evidenčné číslo si už čoskoro budeme môcť nechať a preniesť na iné auto

Evidenčné číslo si už čoskoro budeme môcť nechať a preniesť na iné auto

Pridané: 17.01.2021 | facebook | LinkedIn |

Vodiči, dobrá správa! Chystá sa zmena súčasného systému prideľovania a vlastnenia evidenčného čísla vozidla. Poslanci konečne vypočuli žiadosť vodičov a už čoskoro predložia na Národnej Rade SR návrh novely zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke.

Hlavný cieľom tejto novely je umožniť ponechanie EČV u jedného majiteľa a zníženie byrokracie na úradoch. Po novom by to teda malo byť tak, že RVČ, ktorú dostanete pri zápise svojho prvého auta, si budete môcť nechať a keď auto vymeníte za novšie, môžete mať opäť rovnaké EVČ.

 

Aké 3 veľké zmeny novela prinesie?

  • EČV sa bude môcť prenášať pri predaji vozidla z pôvodného majiteľa na nového majiteľa bez ohľadu na trvalý pobyt nového majiteľa. Raz pridelené EČV tak môže byť na vozidle až do jeho vyradenia z premávky, a bude úplne jedno, v ktorom okrese býva aktuálny majiteľ. 

  • Hlavná zmena je tá, že majiteľ si pri predaji auta môže ponechať EČV a na ponechané “špztky” si potom bude môcť následne prideliť na svoje ďalšie vozidlo a nemusí to byť okamžite. Jednoducho raz pridelené evidenčné číslo môže majiteľ používať roky a prenášať si ho z vozidla na vozidlo.

  • Veľkým krokom k lepšie, je aj plánované zrušenie dvojkrokového odhlásenia a prihlásenia vozidla pri predaji na nového majiteľa. Po novom kompletnú zmenu držiteľa vozidla na kupujúceho vyriešite na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte v SR.

 

Z novely sa úprimne tešíme. Vyzerá to tak, že prinesie zmeny, ktoré konečne uľahčia život motoristov, ušetria nemalé poplatky pri prehlasovaní vozidla, znížia birokraciu a ušetrené tabuľky EVČ v neposlednom rade pomôžu aj životnému prostrediu.