Vieme, aká je budúcnosť autoservisov!

Vieme, aká je budúcnosť autoservisov!

Pridané: 01.11.2020 | facebook | LinkedIn |

Je skutočne zaujímavé sledovať, ako sa auto-moto trh mení. Posledné roky je vývoj naozaj rýchly, novinky prichádzajú jedna za druhou a nemíňajú ani autoservisy. Viete, aká je budúcnosť autoservisov? My to tak trochu tušíme. Pripravte svoj autoservis na budúcnosť, ktorá sa začína už dnes.

Automobily sa za posledných pár desaťročí zmenili naozaj výrazne. Či už po dizajnovej, alebo technologickej stránke. Ešte pár desaťročí späť si auto dokázali servisovať sami majitelia. Dnes to už také jednoduché nie je. Autá sú natoľko technologicky vyspelé a komplikované, že len veľmi málo ľudí si trúfne na opravu. Na množstvo hoci aj menších úkonov je nutná návšteva autoservisu. 

Zamyslite sa nad niektorými z posledných zmien v automobilových technológiách. Máme autá, ktoré sú lepšie ako kedykoľvek predtým, a na pohon sa používa celá škála alternatívnych energeticky efektívnych palív. Autá obsahujú všetky najnovšie technológie a niektoré modely už majú aj určitú formu inteligencie. 

Toto všetko vedie k ešte väčším zmenám v blízkej budúcnosti. Čo to všetko znamená pre mechanikov a autoservisy?

 

Mechanici verzus technici

Dnešní automechanici sú v stave prechodu do niečoho, čo by sa lepšie dalo nazvať technikmi. Softvérové ​​systémy, ktoré robia autá inteligentnými, je potrebné z času na čas aktualizovať. V súčasnosti už mechanici medzi údržbou automobilu musia robiť aj malé “programovanie” systému. Každý systém je iný, a tak je nutné, aby si mechanici naštudovali prácu s rôznym softvérom. Tlak na neustále sa vzdelávanie mechanikov nebol nikdy väčší, ako je teraz.

V budúcnosti je pravdepodobné, že automobily budú viac softvérové ako mechanické a je viac ako jasné, že počítačové systémy v automobiloch budú schopné robiť vlastné softvérové ​​aktualizácie bez zásahu akéhokoľvek mechanika. Tento proces sa nazýva over-the-air (OTA) aktualizácia a už ho používa spoločnosť Tesla. Avšak, stále viac bude potrebná technická podpora. 

Už teraz existuje vážny a rastúci nedostatok technikov v automobilovom priemysle, ktorí môžu pracovať s pokročilejšími technológiami súčasných automobilov. Vzdelávajte sa. Naskočte na túto vlnu, staňte sa aj šikovným technikom a nikdy nebudete mať núdzu o prácu.

 

Bude sa autoservis využívať menej?

Niektoré z nových technológií majú za účel znížiť celkový počet výjazdov do servisu. Napríklad, automatické brzdenie vedie k menšiemu opotrebovaniu brzdných komponentov.

Pravidelné servisné intervaly sa stále predlžujú a servisné úkony skracujú. Dostupné syntetické oleje sú oveľa kvalitnejšie a ich použitie môže mať za následok predĺženie intervalov medzi výmenami.

Výrobca motorových olejov Castrol (divízia spoločnosti BP) tvrdí, že vyvinul nový proces, ktorý umožňuje výmenu oleja už za 90 sekúnd. Viete si predstaviť, že by ste olej mali vymeniť za menej ako dve minúty času? Toto je servis automobilu budúcnosti!

 

Zvládnu si bežní ľudia opraviť auto sami?

Áno. V úvode sme povedali, že väčšina ľudí dnes nemôže opravovať svoje auto doma. Ale čo keby mali autá umelú inteligenciu, ktorá bude pomáhať s opravami? Znie to ako sci-fi, ale pravda je taká, že spoločnosti vyvíjajú systém, ktorý detekuje poruchu a dokáže navigovať majiteľa auta pri oprave. 

Aj táto technická vymoženosť bude mať pravdepodobne za následok menej áut v autoservisoch. O budúcnosť servisov sa však nebojíme, ale opravy, ktoré budú autoservisy v budúcnosti riešiť, budú zložitejšie mechanické opravy a, samozrejme, technické opravy softvéru.  Aby ste sa na túto zmenu pripravili, neustále sa technicky vzdelávajte a vybavte svoj autoservis aj šikovným inžinierom.

 

Softvér budúcnosti

Inteligentný softvér v autách je už dnes schopný sám zavolať 112 v prípade nehody. Autá sú prepojené so smartfónmi a napojené na wi-fi. Už aj v súčasnosti je auto schopné detekovať poruchu či upozorniť vás na interval pre výmenu oleja. Je len otázkou času, kedy vás auto namiesto toho rovno objedná do autoservisu. 

Pripravte sa na túto zmenu už dnes a prepojte svoj autoservis s online softvérom pre autoservis. My v Trialexe poctivo sledujeme technologické novinky a neustále vyvíjame nové moduly, ktoré na tieto zmeny reagujú.

 

Ceny v autoservisoch budú stúpať

Nevýhodou všetkých týchto nových technológií je to, že opravy sú a budú oveľa drahšie. Oprava preliačeného alebo pokrčeného rohu nárazníka je všeobecne ľahká a lacná, ale bude oveľa nákladnejšia, ak v tejto oblasti nárazníka bude umiestnený aj kľúčový senzor k špičkovým bezpečnostným systémom vozidla, ktoré sa tiež pri náraze pokazili.  

Možno sa vám, ako majiteľovi autoservisu, zaleskli oči, ale nezabúdajte na to, že pre tieto opravy budete musieť zabezpečiť a zaplatiť kvalitných mechanikov a technikov, ktorí budú dokonalo rozumieť poprepájaným technológiám áut budúcnosti. 

 

Nech už budú autoservisy mať akúkoľvek budúcnosť, zdá sa, že pokrok nezastavíme a túto budúcnosť budeme žiť už čoskoro. Nebojte sa. Potreba navštíviť autoservis nevymizne, ale nároky na úkony v autoservise sa budú meniť. Pripravte sa na ne už dnes.