Parlament schválil prenos starých EVČ

Parlament schválil prenos starých EVČ

Pridané: 29.03.2021 | facebook | LinkedIn |

Svoju EVČ si budete môcť nechať. Zmena súčasného systému prideľovania a vlastnenia evidenčného čísla vozidla je v procese. Parlament schválil prenos starých EVČ a prináša nový formát EVČ, ktorá nebude viazaná na okresy.

Hlavný cieľom tejto novely je umožniť ponechanie EČV u jedného majiteľa a zníženie byrokracie na úradoch. Po novom by to teda malo byť tak, že RVČ, ktorú dostanete pri zápise svojho prvého auta, si budete môcť nechať a keď auto vymeníte za novšie, môžete mať opäť rovnaké EVČ a to bez ohľadu na okres, v ktorom máte trvalý pobyt.

Viazanosť EVČ na okresy  sa parlament chystá zrušiť aj úplne novým formátom celoštátnej EČV, ktorý už nebude podľa rozdelenia do okresov. Bude mať formát AA 001 AA. 

Pochopili ste správne. Po novom už kompletnú zmenu držby vozidla na kupujúceho aj s vydaním nového osvedčenia o evidencii zvládnete na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte.

 

Novinka by mala priniesť zníženie poplatkov pri prehlasovaní vozidla, znížiť birokraciu a pomôcť životnému prostrediu. Ušetrené tabuľky EVČ tak neskončia v odpade, ale využijú na sa ďalšom vozidle. 

 

Novela by mala vstupiť do platnosti od roka 2022.